Navdihnjen posel

ZAČNITE Z DELOM, NE S STARTUPOM

Predpogoj za uspeh je, da začutite, da lahko narediti nekaj opaznega. Da lahko nekaj spremenite. Da lahko kakšni stvari daste nov pomen. Morate začutiti, da ste del nečesa pomembnega. Da lahko pustite svoj pečat.

Ta občutek je nujen in zelo pomemben, saj vam bo dal zalet in energijo za premagovanje naporov in ovir. Na začetku lahko pomaga tudi občutek strahu, da če stvari ne izpeljete, da bo to negativno vplivalo na ljudi. Prav fino je čutiti nekaj nervoze v smislu, da je potrebno stvar izpeljati čim prej. Čutiti, da je naslednja stvar, ki se je boste lotili tudi vaše življenjsko delo, vaša življenjska zapuščina.

Pogosta napaka je, da se začetniki lotijo izdelave nečesa samo zaradi tega, ker začutijo, da lahko naredijo isto stvar, ki so jo pred njimi že drugi. Boste zadovoljni s kopijo nekega izdelka s prevladujočim tržnim deležem? Boste s tem vplivali na koga? Karkoli spremenili?

Česarkoli se boste lotili, boste za dosego cilja vložili veliko dela in truda, zato se splača delati na nečem, kar je pomembno vam in pomaga drugim.

Vsi uspešni posamezniki so najprej začutili, da lahko pustijo pečat. Nekaterim med njimi je uspelo predrugačiti celotne panoge. Spletni oglasniki so v nekaj letih premagali tiskane oglasnike. Ker je nekdo začutil, da je splet primernejši medij za oddajo oglasov ter stvar izpeljal. Obstaja še mnogo podobnih spletnih mest, ki so nadomestila klasične načine poslovanja. Za realizacijo takšnih idej ni potrebno velikih ekip. Le nekaj posameznikov, ki čutijo, da morajo stvari spremeniti.

 

Najenostavnejši način, da pridete do super izdelka ali storitve je, da se lotite stvari, ki si jo boste želeli uporabljati sami. Na ta način boste delali na področju, ki vas zanima in ga poznate. Omogočilo vam bo, da boste lahko sami ocenili, kako dober je rezultat.

Želja po brezplačnem pivu nas je pripeljala do ideje, da razvijemo produkt za nagrajevanje zvestobe kupcev za majhna in srednje velika podjetja - na način, kot to počnejo veliki trgovci. Majhna podjetja si enostavno ne morejo privoščiti stroška integracije sistema zvestobe. Na trgu ni bilo ponudnika, ki bi ponujal cenovno primerno rešitev za ta segment strank. Ker smo reševali svojo težavo, nismo potrebovali nobenih anket in analiz, da smo razvili produkt, ki ga je mogoče namestiti na vsako prodajno mesto, ki deluje brez integracije v poslovne sisteme, ki omogoča vse, kar prodajalci in stranke pričakujejo. Za ceno ene kavice na dan. Naredili smo produkt s katerim smo prišli do brezplačnega piva.

Med razvojem izdelka ali storitve morate sleherni dan sprejeti več sto majhnih odločitev. Če gradite izdelek za druge, tipate v temi. Pri reševanju vam znane težave so vam želje in s tem odgovori na ključna vprašanja poznana. Zaradi tega lahko sprejemate odločitve veliko hitreje.

Ni potrebno biti računalniški strokovnjak, da bi dobili idejo. Inovatorja James Dysona se je lotil izboljšave sesalca, saj ga je motilo, da je s količino praha v vreči izgubljal moč. Lotil se je težave in izdelal ciklonski sesalec brez vreč.

Ljudje, ki so se popraskali tam, kjer jih je skrbelo imajo stranke in posel. Ko boste zadovoljni z rešitvijo za svojo težavo, ponudite rešitev trgu. Nedvomno obstajajo ljudje, ki jih je motila ista stvar.

Ko razvijate nekaj kar potrebujete, lahko sami ocenite kvaliteto in zadovoljstvo s ponujeno rešitvijo. Brez posrednikov.

Najboljše pri pristopu “razreši svojo težavo” pa je, da se lahko hitro zaljubite v to kar počnete. Poznate težavo in vrednost rešitve. Za to ni zamenjave.

 

Ste tudi vi že slišali govoriti ljudi, da so imeli že pred uspehom YouTuba idejo o portalu za objavo in gledanje videoposnetkov? Ali idejo o socialnem omrežju pred Facebookom? Kako jim je le malo manjkalo, da bi obogateli ...

Takšno razmišljanje je patetično. Imeti idejo o portalu za objavo videoposnetkov nima nobene povezave s tem, da je nekdo naredil YouTube. Pomembno je kaj naredite. Ideja ni vredna ničesar, dokler se je ne da preizkusiti.

Prepričujejo nas, da so ideje pomembne. Ne trdim, da so nepomembne, ampak da so ničvredne. Imate dobro idejo? Poskusite jo prodati. Koliko je ideja vredna na trgu? Verjetno ne veliko. Dokler ne začnete uresničevati ideje je vaša briljantna ideja le briljantna ideja. In samo to. Verjemite tudi, da ima vsak svojo fenomenalno idejo.

Če želite uspeti, potem se lotite dela. Začnite pisati, programirati, zbirati sredstva, se dogovarjati. Prva naloga začetnikov je, da morajo začeti. Če želite posneti film, je potrebno najprej prijeti v roke kamero.

Ideje so poceni in veliko jih je. Originalna začetna ideja je tako majhen del posla, da skoraj ni omembe vredna. Tudi ko boste začeli z najboljšo idejo, jo boste v času izvedbe predrugačili. Bolj kot dobra ideja je pomembno, kako dobro je ideja izvedena.

 

Najpogostejši izgovor ljudi, ki bi radi ustanovili in vodili podjetje je, da nimajo časa. Pravijo, da bi se z veseljem lotili dela na novih in zanimivih stvareh, če bi le imeli čas.

Uspešni ljudje so dokaz, da je časa vedno dovolj. Le pravilno ga je potrebno uporabiti in ga razporediti. Ne potrebujete dati odpovedi, da bi pridobili čas za uresničitev podjetniške ideje. Celo močno vam odsvetujem! Držite se službe, ki vam zagotavlja stalnost in vam plačuje položnice. Začnete lahko tako, da si zvečer ali zjutraj vzamete nekaj časa. Ali da se odpoveste gledanju TVja ali igranja računalniških igric. Mogoče se lahko odpoveste brskanja po spletu. Ali telovadbe s prijatelji, ki se zaključi v pivnici. Namesto, da greste v posteljo ob desetih, pojdite v posteljo ob enajstih. Marsikaj se da narediti v nekaj urah na teden. To je največkrat povsem dovolj, da se stvari začnejo premikati.

Za uresničitev svoje ideje najdite čas. Hitro boste spoznali ali vas žene pravi interes ali ste podlegli prehodni fazi. Če se ne izteče po željah, lahko še vedno delajte, kar ste vedno počeli. Razen nekaj časa niste izgubili ničesar drugega.

Ko si česa res želite, boste za to našli čas. Dokaz za to so hobiji. Ljudje si za tisto kar jim je všeč vzamejo čas navkljub polnim urnikom.

Izgovor o pomanjkanju časa kaže na to, da v ljudeh ne gori dovolj velika želja, da bi se stvari dejansko lotili. Priročen izgovor za zaščito lastnega ega. Če želite uresničiti svoje sanje je odgovornost izključno na vas samih.

Poznam še en izgovor, ki ga ljudje uporabljajo, da jim ne bi bilo treba začeti. Pravijo, da čas ni pravi. Sprijaznite se s tem, da boste vedno premladi ali prestari, prezaposleni ali brez denarja. Sprijaznite se s stanjem ekonomije in trga. In zaboga, nikoli ne iščite popolnega trenutka za začetek, ker ne bo nikoli prišel.

 

Zelo pomembno je verjeti v kaj tisto, kar ste se odločili začeti. Da boste lahko naredili dober izdelek ali dober posel, enostavno morate vedeti kaj je tisto, za kar se splača truditi in boriti. Svetu morate pokazati, da delate na stvari z nekim namenom.

Naj vas ne bo strah zavzeti močnega stališča. Močna in neomajna stališča na katerih gradite projekt vam bodo prišla še tako prav, ko boste potrebovali pomoč javnega mnenja. Ljudje, ki se bodo našli v vaših stališčih bodo postali vaši podporniki in občudovalci. Ti bodo širili vašo vero enako vneto, kot vi sami. To pa je močnejše od kateregakoli oglaševanja.

Močno mnenje je pomembno, vendar s sabo neizogibno prinaša tudi dejstvo, da boste z njim nekatere ljudi odbili. Lahko se zgodi, da boste deležni kritik. Da boste slišali, kakšen aroganten bebec ste. Ali podobne zmerljivke. Takšno je življenje. Za vsakega vašega privrženca, se bo našel nekdo drug, ki vas bo sovražil. Vzemite tudi ta del kot dokaz, da ste posegli na določeno področje. Konec koncev, če se nihče ne bi obregnil v vas, bi to najverjetneje pomenilo, da ste dolgočasni.

S svojim produktom za nagrajevanje kupcev smo marsikoga razjezili, ker vztrajamo pri tem, da naša programska oprema ostaja neodvisna od programske opreme na prodajnih mestih. Zavrnili smo mnoga velika podjetja, ki so želela, da svojo rešitev prilagodimo in integriramo v njihove sisteme. Prodajalci kartic in opreme za branje kartic se jezijo, ker naš produkt deluje tudi brez kartic. Ali zato, ker strankam, ki si želijo delati s karticami, ne priporočamo njihove tehnologije. Ker podpiramo vse tipe kartic, ki so trenutno v obtoku. Poznamo produkt, nanj smo ponosni in vemo za koga smo ga naredili. Ponujamo vso funkcionalnost velikih sistemov nagrajevanja. Smo neodvisni od programske opreme na prodajnih mestih. Za delovanje našega sistema prodajalec ne potrebuje prav nobene dodatne investicije v strojno opremo ali kartice.

Izdelke načrtujemo z namenom, da so enostavni. Verjamemo, da je večina programske opreme preveč zapletene. Programska oprema je polna funkcionalnosti, ki jo na koncu uporablja le kakšen odstotek strank. Preveč funkcij, preveč gumbov, preveč nastavitev - preveč zmede. Zaradi tega razvijamo programsko opremo, ki je nasprotje tega. V času načrtovanja in razvoja se vedno najprej vprašamo, kaj lahko odstranimo ali poenostavimo. Na račun tega smo pripravljeni izgubiti kakšno stranko, dokler se zaradi tega veča število strank, ki naš izdelek obožujejo. To je naše bistvo.

Pomembno je vedeti v kaj verjamete. Sicer vse postane argument. V takšnem primeru je mogoče o vsem razpravljati in še težje se je odločati. Če veste kaj ste in kaj želite biti, potem so odločitve jasne in lahke.

Naj skočim tudi izven področja računalništva. Če ste se odločili odpreti vegetarijansko restavracijo se verjetno ne boste vedno znova spraševali, ali v ponudbo vključiti tudi biološko pridelan pršut iz sosednje kmetije. Četudi je povpraševanje po njem. Ko zavzamete stališče je jasno, da se o določenih vprašanjih ne razpravlja.

V bližini mojega stanovanja se nahaja prodajalna sendvičev. Zjutraj iz prodajalne diši po sveže pečenem kruhu, ki je osnova za njihove sendviče. Prodajalna se zapre, ko zmanjka kruha. Včasih je to še pred popoldnevom. Lastnica prodajalne prodaja le najboljše sendviče. Od tega ne odstopa.

 

Neverjetna razlika je med tem ali resnično stojite za svojimi stališči, ali o tem le govorite. Tipičen primer so table pred storitvenimi podjetji, ki obljubljajo “najboljše storitve”. Samo vstopiti je potrebno, da se zaveste, da napisane besede nimajo veze z realnostjo.

Predstavljajte si, da stopite v pisarno turistične agencije. Stola sta plastična in polomljena, preproga je umazana. Ker za pultom ni nikogar, pogledate naokrog in na oglasni deski zagledate laminiran kos papirja na katerem je zapisano poslanstvo podjetja. Kako delajo vse, da bi presegli pričakovanja glede ponudbe in kvalitete. Kako stremijo k zaupanju in razvajanju kupcev. Kako nam bodo ponudili superiorno storitev. Kako skrbijo za osebno rast in razvoj zaposlenih.

Usedeš se na manj polomljen stol in upaš, da bo prodajalka prijazna kljub temu, da si jo zmotil med kajenjem in kramljanjem. Žal ti je, da si prebral tisti list na oglasni deski, saj se zdaj ne moreš znebiti občutka, da te imajo za bebca. Besede na papirju se očitno razlikujejo z izkušnjo.

Podobne občutke občutim tudi, med čakanjem na operaterja, ko mi računalniško generiran ženski glas pripoveduje, kako veseli so, da sem njihova stranka. Nekako ji ne verjamem. Ker če bi bil pomemben, bi se mi javila kompetentna oseba. Beden robot mi govori nekaj, izkušnja pa je popolno nasprotje.

Enostavno je zapisati stavke ali posneti besede. Težje je za njimi stati.

 

Denar je, poleg časa, omejitev s katero se boste na začetku poslovne kariere nedvomno srečali. Vprašanje začetnega kapitala marsikdo izkoristi kot priročen izgovor, da mu ni potrebno začeti delati. Zagonskemu kapitalu se ne boste mogli izogniti, vendar morate vedeti, da ga verjetno potrebujete precej manj, kot mislite.

Kej dobiti denar za zagon? Vse prevečkrat vidim, da se začetniki iščejo rešitev v zunanjih virih kapitala. Danes je moderno iskati investitorje ali s poslovim načrtom obiskovati banke in jih prositi za kredite.

Če gradite tovarno ali opremljate restavracijo, najverjetneje nimate druge izbire. Obstaja ogromno dejavnosti za katere ne potrebujete velike in drage infrastrukture. Če je vaš posel storitveno naravnan vam svetujem, da se zunanjemu viru financiranja izognete.

Ne glede na posel vam svetujem, da skušate začeti s čim manj izposojenega in zunanjega kapitala. Porabljanje denarja drugih se sliši prav mamljivo. Kot pri vseh drugih mamljivih stvareh je potrebno biti previden.

Ko enkrat začnete porabljati tuj denar izgubite kontrolo nad poslom. Lastnikom kapitala morate poročati in jim odgovarjati. Kar sprva ne predstavlja hude težave. Ta nastopi v trenutku, ko pride do nestrinjanj. Takrat vam bodo drugi ukazovali in krojili usodo. Če želite voditi svoj posel na svoj način, si ne izposojajte denarja.

Poleg tega želijo investitorji čim prej povrniti svojo naložbo (največkrat v treh do petih let). To pomeni, da boste ves ustvarjeni dobiček porabili za vračilo denarja. To pa neizpodbitno vodi do rušenja dolgoročne stabilnosti podjetja.

Presenečeni boste, kako hitro je mogoče porabiti tuj denar na napačnih stvareh. Ko ga zmanjka je potrebno najti novega investitorja. Z vsakim novim investitorjem izgubite del svojega podjetja. Z vsakim novim investitorjem je poveča število oseb, ki ste jim podrejeni in jim morate odgovarjati. Vsak novi investitor vas povleče globlje v kolo pogube, saj boste hitro začeli delati tisto, kar želijo investitorji in ne kar želijo vaše stranke. To pa vodi k temu, da boste delali nekaj v kar ne verjamete. V lastnem podjetju si tega res ne želite!

Nabiranje denarja je neverjetno moteče. Je težko in utrujajoče. Neprestane predstavitve, sestanki pri odvetnikih, pripravljanje in pregledovanje pogodb, ... In to v času, ko bi morali razvijati dober produkt ali oblikovati noro storitev, ki jo bodo stranke oboževale.

Ne izplača se. To potrjujejo številni primeri, ki so izbrali to pot in jo sedaj obžalujejo. Ne dovolite, da se zbudite z investicijskim mačkom. Kako ste zabredli tako daleč!? Takrat je prepozno. Takrat o vas odločajo drugi.

Premislite še enkrat, predno se lotite zbiranja denarja. Res ne gre drugače?

 

Res potrebujete deset ljudi, ali lahko začnete s tremi?

Res potrebujete 500.000 € ali lahko začnete s 50.000 ali celo 5.000 €?

Res potrebujete šest mesecev ali lahko kaj ponudite že v dveh?

Res potrebujete veliko pisarno ali si jo lahko s kom delite? Ali pa delate od doma?

Res potrebujete skladišče ali lahko začasno uporabite svojo garažo?

Res potrebujete PR agencijo ali lahko sami poskrbite, da boste opazni?

Res potrebujete tovarno ali lahko kdo drug izdeluje stvari za vas?

Res potrebujete računovodjo le računovodski program in to storite sami?

Res potrebujete IT oddelek ali lahko najamete strojno opremo?

Res potrebujete človeka, ki bo nudil podporo strankam, ali lahko nekaj časa sami skrbite za pomoč?

Res morate odpreti trgovino ali lahko začnete s spletno prodajo?

Res potrebujete poslovno kartico, natisnjen dopisni papir in kuverte ali lahko poslujete brez tega?

Saj ste razumeli?

Sčasoma vas bodo razmere prisilile, da najamete večje prostore ali da zaposlite človeka, ki bo skrbel za podporo. Takrat boste vedeli, da ste uspešni. Takrat boste imeli stranke. Začnete pa lahko s precej manj, kot si mogoče mislite.

Začnite skromno. Ko smo predstavili prve produkte smo bili skromni. Namesto dragih strežnikov smo spletno aplikacijo gostili na osebnem računalniku, ki sem ga nekoč uporabljal za programiranje. Produkt smo razvijali v majhni pisarni. Nismo oglaševali, pisali pa smo bloge in se vključevali v forume. S solastnikom sva sama nameščala programsko opremo pri strankah in se plazila med zaprašenimi kabli. In veste kaj? Vse se je izteklo prav krasno.

Ne pozabite - velika podjetja so se začela v garažah.

 

Startup je posebna vrsta podjetja, ki privlači medije in pozornost. Ustvarja se mit, da za njih ekonomska pravila ne veljajo. Stroški teh podjetij so težava, ki jo rešujejo drugi. Prihodki so nepomembni. Izkoriščajo denar nekoga drugega za odkrivanje načina, kako bi lahko kaj zaslužila.

Pred desetletjem so spletna podjetja pihala v velik internetni balon in dajala vtis, da ekonomska pravila zanje ne veljajo. Se še spominjate na Web 2.0 in ‘novo ekonomija’ katero naj bi ustvarila in v njej delovala. Ko je balon počil, je postalo jasno, da nova ekonomija ne obstaja. Da obstaja le ekonomija. Prihodek in strošek. In razlika med tema dvema dejavnikoma.

Startup podjetja se trudijo ignorirati realnost. Vodijo jih ljudje, ki se trudijo preložiti neodložljivo - trenutek, ko bo moral njihov posel samostojno zaživeti od dobička in se začeti razvijati.

Neumno je začeti posel s prepričanjem, da bo način, kako priti do dobička, pač prišel nekje na poti. To je podobno gradnji vesoljske ladje ob predpostavki, da gravitacija ne obstaja. Slepljenje in odlaganje neodložljivega.

Izognite se ideji startupa. Namesto o njem razmišljajte o pravem poslu. V pravem poslu pa se je potrebno ukvarjati s plačami in računu. Kako boste vedeli ali ste na pravi poti? Ker boste skrbeli za dobičkonosnost podjetja od prvega dne dalje. Pravi poslovneži ne ignorirajo dejstev ali bežijo pred realnimi težavami. Ne iščejo izgovorov v tem, da so pač startup podjetje.

Začnite se obnašati kot pravi poslovnež.

 

Prav noben poslovnež ne sme poznati odgovora na vprašanje o izhodni strategiji. Če ga poznate, potem že razmišljate o tem, da ne bo uspelo. Nekaj je narobe z vašimi prioritetami, če že na začetku razmišljate o tem, komu boste prodali podjetje. Kot bi vstopali v zakon in premišljevali o razhodu. Bi podpisali predporočno pogodbo na prvem zmenku ali se dobili z odvetnikom na jutro poroke? Bilo bi smešno. Prav nič manj smešno ni načrtovati predaje ali prodaje podjetja.

Namesto izhodne strategije potrebujete strategijo vztrajanja. Razmišljati morate o zagotavljanju stabilnosti projekta, rasti in uspehu. Če imate plan, kako boste zapustili ladjo, je vaša možnost za uspeh zelo majhna.

Ogromno navdušujočih poslovnežev stavi na prodajo podjetja. Toda te možnosti so podobne možnosti zadetka na loteriji. Poleg tega se morate zavedati, da če gradite podjetje z namenom, da ga bo nekdo prevzel, potem se osredotočate na napačne stvari. Četudi vam uspe prodati podjetje in boste z njim dobro zaslužili, vam bo na koncu ostal le denar. Kaj potem? Boste odpotovali na kakšen otok in tam pili koktajle? Vas bo to osrečilo? Vas lahko denar naredi srečne? Ga boste imeli raje kot posel v katerega verjamete in v njem uživate?

Mnogo podjetnikov, ki je uspešno prodalo podjetje, se je po nekajmesečni upokojitvi vrnilo v igro. Pravijo, da so pogrešali stvari v katerih so uživali. Nov posel največkrat ni niti približno tako dober, kot je bil prvi posel.

Ne bodite takšni! Ko boste uspeli narediti dobro stvar v katero verjamete, vam svetujem, da s tem nadaljujete. Ker dobre stvari in ideje ne pridejo pogosto.

 

Biti vitek je vrlina. Trenutno ste najmanjši, najlažji, najbolj agilni in najhitrejši kot boste kadarkoli v prihodnosti. Od te točke naprej boste začeli akumulirati maso. Masa pa je podvržena fizikalnim zakonom. Večja kot je masa predmeta, težje ga je nadzorovati ali mu spremeniti smer.

Maso v podjetju pridobivamo z:

● dolgoročnimi pogodbami

● odvečnimi zaposlenimi

● stalnimi odločitvami

● sestanki

● več nivojskim odločanjem

● materialnimi predmeti

● s strojno in programsko opremo

● dolgoročnimi načrti

● politikami in pravili

Pridobivanje mase boste omejili, če se boste izogibali zgoraj omenjenim artiklom. Dokler boste ostali vitki in mali se boste lahko hitro prilagajali in spreminjali smer. Večja kot je masa vašega podjetja, manjša je verjetnost, da se boste sploh lotili karkoli spreminjati.

Velike organizacije potrebujejo leta, da spremenijo smer. Govorijo namesto da bi ukrepali. Sestankujejo namesto da bi delali. Z vzdrževanjem vitke organizacije boste sposobni hitro spremeniti karkoli - poslovni model, produkt, nabor funkcionalnosti ... Tudi napake boste lahko hitro popravili. Že jutri lahko spremenite prioritete, združite produkte ali se osredotočite samo na en produkt. V vitki organizaciji boste lahko spremenili svoje mnenje!