Navdihnjen posel

NAČRTUJTE MANJ ZA VEČ

Ljudje smo nagnjeni k lenobi. Izmišljamo si opravičila, da nam ni potrebno začeti delati. Nimam dovolj denarja. Ne poznam dovolj ljudi. Na tem področju nimam izkušenj. Verjetno jih znate nekaj našteti tudi sami, a ne?

Nehajte si izmišljevati odgovorov in se lotite prvega koraka. Omejitve, ki so pred vami, so dejansko vaše priložnosti pod krinko. Omejeni viri vas silijo, da naredite stvari, ki jih morate. Da postanete kreativni.

Samo poglejte, kaj vse naredijo zaporniki, da bi pobegnili iz zapora. Zadostuje že sponka in milo, da izdelajo orodje za pobeg. Omejitve jih silijo h kreativnosti.

Pisatelji uporabljajo omejitve, da se prisilijo v kreativnost. Shakespeare jo je našel v omejitvah, ki jih postavljajo soneti. Haiku postavlja še strožje okvirje.

Določene letalske družbe, se za razliko od ostalih, omejujejo in imajo v svoji floti samo en tip letal. Zaradi te omejitve lahko vsak njihov pilot vozi vsako letalo. Vsak njihov zaposleni lahko dela na vsakem izmed njihovih letal. Poleg tega tudi isti rezervni deli ustrezajo vsem njihovim letalom. Vse to prinaša nižje stroške in posel, ki ga je lažje voditi. S tem, ko so sprejeli odločitve so sami sebi olajšali posel in življenje.

Ko smo delali na prvi različici programske opreme za nagrajevanje kupcev smo imeli veliko omejitev. Med razvojem produkta smo pridobili posel v katerem smo morali izdelati sistem za izdajanje biometričnih produktov za državo Burundija. Ekipi štirih razvijalcev je ta projekt vzel veliko časa, zato smo določene napredne funkcionalnosti sistema za nagrajevanje zvestobe kupcev enostavno odstranili. Gledano nazaj smo zaradi omejitev sprejeli odlične odločitve, zaradi katerih je naš produkt ostal preprost in poceni.

Preden se ujamete v past izgovorov vam svetujem, da preverite do kam pridete s tem, kar imate.

 

Neverjetno hitro je mogoče kopico dobrih idej zapakirati v zelo slab izdelek. Zaradi omejitev ne moremo dobro narediti vsega kar bi radi. Narediti eno stvar dobro je izjemno težko. Narediti dobro deset stvari v istem času je nemogoče.

Za večje dobro je potrebno žrtvovanje dobrih idej. Svoje ambicije prepolovite. Ker boste boljši s polovico noro dobrih stvari, kot s celoto površno izdelanih funkcionalnosti. Pomagalo vam bo tudi, če se zavedate dejstva, da večina vaših idej sploh ni tako dobrih, če ste jih sposobni pogledati iz drugih perspektiv. Četudi se s tem ne strinjate, jih še vedno lahko vgradite kasneje.

Stvari postanejo res dobre, takrat ko jih pričnemo omejevati. Kar poglejte si ‘uncut’ scene veličastnih filmov, ki niso prišle v končno produkcijo. Najboljši bandi raje zavržejo dober komad, da naredijo dober album. Tudi poglavja v tej knjigi sem po prebiranju skrajšal vsaj za polovico.

Začnite rezati. Začeti res dobro pomeni odstraniti vse tisto kar ‘bi bilo fino imeti’.

 

Ko začnete delati na nečem novem, se pojavijo sile, ki vas vlečejo v različne smeri. Nekaterih opravil se lotite z veseljem, drugih pač ne. Pri vsaki nalogi boste naleteli na nujne stvari, ki vam ne sedejo in bi se jih najraje izognili. Ko na vas začno delovati sile, se vprašajte kaj je res pomembno. Kaj je jedro vašega produkta ali storitve. Kaj mora biti dobro narejeno, da bo produkt uspešen.

Vzemimo primer, da želite začeti s poslom prodaje hot-dogov. Če vas skrbi barva logotipa, dodatki ki jih boste ponujali ob hrani, oblika stojnice vas najverjetneje skrbijo napačne stvari. Prva in edina stvar, ki bi vas morala skrbeti so hot-dogi. To je jedro. Vse ostalo je nepomembno.

Kako ugotovite, kaj je res pomembno? Kaj je jedro vašega posla? Predlagam, da si pri vsaki stvari zastavite vprašanje:”Če to stvar vzamem stran, je ne naredim, bo to kar prodajam še vedno obstajalo?” Logotip ni pomemben za prodajo hot-dogov. Prav tako lahko odstranite čebulo, gorčico in paradižnik, pa boste še vedno prodajali hot-doge. Nedvomno nekaterim vaša hrana brez dodatkov ne bo všeč, ampak drugim ne bi bila tudi, če bi dodatke ponujali. Kar ne morete vzeti vašemu poslu so hrenovke in kruhki. Brez tega vašega posla prodaje hot-dogov ni.

Vaše jedro je verjetno nekoliko težje poiskati. Karkoli lahko odstranite (ne glede na škodo), to ni vaš epicenter poslovanja. Ko ga boste našli boste vedeli. Lotite se ga z vso energijo in zagnanostjo in ga naredite najboljše, kar je v vaših močeh. Vse ostalo bo odvisno od tega.

 

Arhitekta ne skrbi katere blagovne znamke bodo keramične ploščice ali kateri model pomivalnega stroja boste namestili, dokler ne pripravi razporeditve prostorov. Dobro vedo, da se je z detajli boljše in lažje ukvarjati kasneje.

Podobno pristopite k svoji ideji. Detajli res naredijo razliko, vendar je prehitro in pretirano ukvarjanje z njimi nevarno, saj vodi v jezo, nezadovoljstvo in v konflikte. Izgubili se boste v detajlih, ki v resnici niso zelo pomembni. Izgubili boste čas in energijo na stvareh, ki se bodo kasneje tako ali tako spremenile. Zato vam svetujem, da na začetku ignorirate detajle. Pripravite veliko sliko in o specifikacijah razmišljajte kasneje.

Ko v računalniških podjetjih načrtujemo programsko opremo, poiščem najdebelejše pisalo, kar ga je mogoče dobiti. Lahko bi izbral tehnično pisalo. Vendar bi bilo prefino. Ima preveliko ločljivost. Povzroči, da se ljudje pričnejo prepirati o detajlih, kot so ravni ali zakrivljeni robovi. Pri velikem, debelem markerju se to nikoli ne zgodi, saj z njimi ne moremo narisati detajlov. Črta, krog in pravokotnik. To je dovolj za načrt. To je dovolj dobro za veliko sliko.

Poleg tega je na začetku težko ločiti pomembne in nepomembne detajle. Postopek izvedbe ali izdelave neizpodbitno pripelje do spoznanja o pomembnosti in k razmišljanju o malenkostih. Ko pridete do pomembnih detajlov se jim posvetite. Šele takrat. Ne prej!

 

Vsaka preložena odločitev se postavi na seznam preloženih odločitev. Te se začnejo kopičiti v velike kupe, ki se jih potem trudimo ignorirati ali se jih lotimo z naglico in ihto.

Kadarkoli je mogoče, zamenjajte izraz “premislimo o tem” z “odločimo se”. Odločite se sprejemati odločitve. Ne čakajte na popolne rešitve ali popoln čas za sprejemanje odločitev. Sprejmite odločitev in se premaknite naprej.

Fino je, če vam uspe vzpostaviti ritem sprejemanja odločitev. Takrat začne teči tok v katerem se odločitve sprejemajo hitro in enostavno, kar povzroči dvig morale. Odločitve so napredek. Vsaka odločitev je nova opeka v steni, ki jo gradite. Stene ne morete zgraditi na temelji “se bomo odločili kasneje”.

Prelaganje odločitev vodi v težave. Upamo, da bomo s tem ko sprejemanje odločitve prestavimo, odgovor prišel sam. Pa ne bo! Možnost sprejeti dobro odločitev je enaka danes, kot bo jutri ali naslednji mesec. Zato jo sprejmite takoj. V tolažbo naj vam bo dejstvo, da sprejeta odločitev ni nekaj, česar kasneje ne bi mogli spremeniti. Četudi se izkaže, da ste sprejeli napačno odločitev, jo boste kasneje lahko spreminjali.

Sprejemali boste napačne odločitve in to ne glede na to, kako se trudite planirati in načrtovati. Razloga za napačne odločitve ne iščite v napakah pri planiranju. Najboljše bo, če sploh ne raziskujete preveč. Posvetite se raje rešitvi težave, ki je posledica napačne odločitve. Ko boste rešili težavo boste tako ali tako sami pri sebi vedeli kje ste ga zafrknili.

Dolgi in neskončni projekti so smrt za moralo. Daljši kot je projekt, manj verjetnosti je, da ga boste splavili. Sprejmite odločitev, začnite delati in dajte takoj nekaj na trg. Izkoristite motiviranost, ki je na začetku nedvomno višja, kot na koncu projekta.

 

Dobrega muzeja ne narediš tako, da namečeš vso svetovno umetnost v eno sobo. Takšna soba bi se imenovala skladišče. Dober muzej naredijo stvari, ki niso obešene na stenah. Dober muzej naredi tisti, ki reče ne. Imenuje se kustos in on odloča o tem, kaj bo viselo na stenah in kaj bo ostalo v skladišču. Kustos je oseba, ki sodeluje v procesu urejanja. Dobri muzeji imajo mnogo več stvari v skladiščih, kot jih imajo razstavljenih.

V muzeju vidite na stenah le pomembne stvari. Zato je potrebno tudi v vašem podjetju ves čas opazovati in razmišljati o tem, kaj je pomembno in kaj je nepomembno. Kaj je smiselno odstraniti, poenostaviti ali racionalizirati. Postavite se v položaj kustosa svojega podjetja. Odstranjujte stvari, dokler ne pridete do zadnje - najbolj pomembne stvari. Nato to naredite znova. Zavedajte se, da je mogoče vsako odstranjeno stvar kasneje še vedno postaviti na prejšnje mesto.

 

Rad spremljam oddaje v katerih šef Gordon Ramsay rešuje restavracije po svetu. Opazil sem, da se pri slabo vodenih restavracijah pojavlja vedno isti vzorec. Menu na katerem je vse. Žar ponudba, pice, zrezki, ribe, vegetarijanska ponudba, ... Lastniki restavracij menijo, da jim ponudba vsega, kar ljudje jedo, privablja nove goste. V resnici jim ponudba vsega prinaša le visoke stroške in slabo hrano.

Prvi korak šefa je, da oklesti menu. Izmed ponudbe več kot tridesetih jedi, jih na nov menu uvrsti le kakšnih deset. Šef ve, da izboljšanje trenutne ponudbe ali dodajanje nove ponudbe ne more pomagati k uspehu restavracije. Zato tudi vi najprej zmanjšajte ponudbo in naredite izbrane produkte takšne, da bodo res zasijali.

Ko posel ne teče večina poslovnežev najprej pomisli na razširitev ponudbe. Ko niso zadovoljni s prodajo, zaposlijo več prodajalcev. Ko konkurenca zapravlja za oglaševanje, oni zapravijo še več. Takšen pristop vodi k poglabljanju težav. Prava pot je nasprotna smer: rezanje in čiščenje.

Torej naredite in ponudite manj. Vaš projekt ne bo trpel toliko, kot zdaj mislite, da bo. Precej bolj verjetno je, da se bo obrnilo na boljše.

 

Tehnološka podjetja so znana, da se osredotočajo na naslednjo veliko stvar. Privlačijo jih novosti o katerih se veliko govori. Slediti želijo zadnjim trendom in tehnologiji. Sledijo tistemu, kar je moderno.

Uspešna podjetja se osredotočajo na bistvo in ignorirajo modo. Uspešna podjetja se osredotočajo na trajne stvari in ne izgubljajo časa in energije za spremljanje spreminjajoče se mode.

Jedro svojega podjetja zgradite okoli stvari, ki se ne bodo spremenile. Vaše podjetje naj se razvija okoli stvari, ki si jo ljudje želijo danes in si jo bodo želeli tudi čez 10 let. To so stvari v katere se splača investirati.

Amazon.com se osredotoča na hitro pošiljanje, veliko izbiro, prijazno vračanje izdelkov in nizke cene. To se bo vedno iskalo.

V tehnološkem svetu je moderno razvijati produkte, ki temeljijo na tehnologijah prihodnosti. Naši konkurenti gradijo podjetje na top tehnologijah. Predstavljajo rešitve mobilnega plačevanja in nagrajevanja zvestobe kupcev na mobilnih telefonih z naprednimi NFC brezstičnimi karticami. Iste stvari ponujamo tudi mi, vendar svoje početje temeljimo na dejstvu, da bodo kupci vedno želeli biti nagrajeni in da si bodo prodajalci želeli zadovoljnih kupcev. Oni se obnašajo modno. Mi smo se obesili na tisto, kar bo ostalo. Tudi zato smo najprej ponudili možnost nagrajevanja kupcev na navadnem računu. Brez kartic. Brez telefonov. Staromodno za visoko tehnološko podjetje? Mogoče, ampak ljudje in prodajalci so zadovoljni.

Moda je začasna in se spreminja. Z osredotočanjem na stvari, ki ostajajo, ne boste nikoli iz mode.

 

Dober kitarist, ki si kupi najboljšo kitaro, najboljši pedal z efekti, najboljši ojačevalec ne bo zvenel kot Jimi Hendrix. Razlika je v prstih. Jimi Hendrix bi znal svoj značilen zvok izvabiti tudi iz rabljene kitare izposojene iz glasbene šole. Oprema lahko pomaga, vendar je ključno, kako jo človek uporablja.

Orodja lahko človeka privlačijo in obsedejo. Povzročijo, da se ljudje ukvarjajo z njimi, namesto da bi jih uporabili. Oblikovalci lahko svoj izdelek naredijo z uporabo najnovejših efektov in filtrov, pa bo njihov izdelek ostal neopažen. Fotograf, ki namesto iskanja motiva rajši debatira o ločljivosti in funkcijah aparatov, ne bo nikoli naredil dobre fotografije. Dobri fotografi svojih fotografij niso naredili z najboljšimi fotoaparati.

Ljudje uporabljamo opremo kot berglo. Na opremo gledamo kot na bližnjico do uspeha. Zavedajte se, da ne potrebujete najboljše opreme, da bi bili najboljši. Sploh ne na začetku.

V poslu srečate veliko ljudi, ki so obsedeni z orodji, programskimi triki, težavami s skalabilnostjo, varovanjem podatkov, dragim pohištvom in drugo navlako. Svojo pozornost posvečajo nepomembnim stvarem. Ukvarjati bi se morali s tem, kar res šteje - stranke in trajnostni zaslužek. Za opremo lahko zapravite ogromno denarja, pa ne boste iz nje naredili ničesar pomembnega.

Uporabite tista orodja, ki jih že imate ali si jih lahko brez težav privoščite. To je to. Potem začnite. Oprema ni pomembna. Pomembno je kaj boste z njo naredili.

 

S tem, ko nekaj naredite, vedno naredite tudi nekaj drugega. Ne morete narediti samo ene stvari. Vse kar naredite vpliva na kaj drugega. Kar naredite ima ali lahko uporabite v stranskem produktu. Opazujte svoje izdelke in v njih poiščite nove priložnosti.

Lesarska industrija z dobičkom prodaja, kar so bile nekoč za njih smeti - žagovino, sekance in rezan les. Stranske produkte lesarske industrije najdete v mnogih izdelkih, kot so na primer sintetična drva, beton, iverne plošče, v gorivu, ...

Morebiti je vaše stranske produkte nekoliko težje odkriti, sploh če se ne ukvarjate s proizvodno dejavnostjo. Morebiti menite, da ne proizvajate stranskih produktov. Najverjetneje ste le kratkovidni.

Podjetja, ki se ukvarjajo s programiranjem ne razmišljajo o pisanju knjig ali izobraževalni dejavnosti. Skupina glasbenikov ne razmišlja o snemanju filma.

Lovljenje tun je težak posel in v na prvi pogled ni videti, da bi lahko bila dokumentarna oddaja o tem uspešen stranski produkt. Pa je!

 

Kdaj je vaš produkt ali storitev končana? Kdaj je pravi čas za predstavitev in nastop na trgu? Kdaj jo je varno ponuditi ljudem?

Veliko prej, kot menite sami.

Ko vaš produkt dela tisto, za kar ste ga naredili, je čas, da ga ponudite na trgu. Samo zaradi tega, ker imate za narediti še veliko stvari, to še ne pomeni, da produkt ni zrel za trg. Za zadržujte vsega zaradi nekaj ostankov. Če jih boste naredili kasneje bo to najverjetneje pomenilo, da jih boste naredili bolje ali pa da vam jih sploh ne bo potrebno narediti.

Ko razmišljate o nastopu na trgu se lahko hitro ujamete v past izgovorov. Da izdelku manjka funkcionalnost. Da izdelek ni bil dovolj testiran. Da niste zadovoljni z obliko. Da je rešitev prepočasna. Da zaseda veliko prostora. Da ni skalabilna. Da ne veste, kako se bo obnašala pri 1000 uporabnikih ...

Namesto izgovorov si zastavite enostavno vprašanje. “Kaj moramo narediti, da bomo lahko produkt postavili na trg v naslednjih dveh tednih?” Enostavno vprašanje, ki pa vas prisili da se osredotočite. Kar naenkrat se zaveste, da je ogromno stvari, ki niso pomembne. Kaj potrebujete pa postane zelo očitno in jasno. To je najboljši način, da pridete do tistega občutka, ki vam bo povedal, da nečesa ne potrebujete.

Odložite vse, česar ne potrebujete za nastop na trgu. Zgradite vse kar je potrebno zdaj, vse kar bi bilo dobro imeti pa pustite za kasneje. Ogromno stvari ne potrebujete prvi dan.

Ko smo začeli s produktom za nagrajevanje strank nismo imeli modula s katerim bi storitev zaračunavali strankam. Pa kaj! Začeli smo s prodajo, nekaj mesecev ročno izdajali račune in ko je to preraslo smo razvili programski modul. Da nismo sposobni izdajati računov ni oviralo predstavitev izdelka na trgu.

Znamka obutve Camper je odprla trgovino, ko dela v njej še niso bila zaključena. Poimenovali so jo v “delo v teku”. Obutev so razstavljali na improviziranih policah. Kupci so lahko pisali na stene trgovine. Eden boljših napisov je bil:”Pustite trgovino takšno kot je!”.

Ne razumite tega napačno ali kot napeljevanje k šlampariji. Nikakor - vaš produkt mora biti kvaliteten in zasijati. Pravim samo, da je to mogoče doseči v iteracijah in ne takoj na začetku. Ne sanjajte o tem, kaj bo pri strankah delovalo. Kaj si stranke želijo. Izvejte v resnici!