Navdihnjen posel

POZABITE NA KONKURENCO

Kopiranje je del procesa učenja. Študentje umetnosti se učijo replicirati znana dela velikih slikarskih mojstrov. Glasbeniki kopirajo stil igranja svojih vzornikov. V času študija je kopiranje koristen način in korak na poti do lastne identitete.

V poslu kopiranje ne vodi v pravo smer. Kopiranje je formula za propad. Težava pri kopiranju je v tem, da preskočite razumevanje. Prav razumevanje je tisto, ki vam omogoča rast. Razumeti morate, zakaj je kakšna stvar takšna kot je ali zakaj deluje ali ne deluje. Če samo kopirate tega ne spoznate. Takrat le poustvarjate zadnji ovoj, brez razumevanja kaj je pod njim.

Veliko dela, ki ga originalni avtor vloži v delo je nevidnega. Zakopano je pod površjem. Tisti, mi kopira tega ne razume. Ne razume zakaj nekaj izgleda tako kot izgleda. Kopiranje je napačen cilj. Ni ponuja nobene substance, razumevanja in ničesar na katerem bi temeljile naslednje odločitve.

Če se odločite kopirati, boste vedno zaostajali. Vedno boste v pasivni poziciji. Nikoli ne boste vodili. Ponovno boste ustvarjali nekaj, kar je že zastarelo. Želite delati na zapozneli različici originala? Tak način dela vas ne more in ne sme zadovoljiti. Če ste sposobni kopirati, ste sposobni ustvarjanja.

Nič ni narobe, če kdo vpliva na vas ali se po kom zgledujete. Ampak ne kradite.

 

Ko boste postali uspešni, bodo ljudje kopirali tisto kar delate. Temu se je nemogoče izogniti. Obstaja zaščita, ki je veliko bolj učinkovita kot obiski patentnih pisarn. V izdelek ali storitev vključite sebe. V produkt vgradite tisto, kar je v vas in je unikatno v načinu razmišljanja ali delovanja. S tem, ko boste vpeli sebe v produkt ga boste naredili takšnega, da ga nihče ne bo mogel ponuditi na isti način.

Zlijte se s produktom in z vsem kar ga obkroža. S produktom prodajajte svoje ime. Povejte kako prodajate, kako skrbite za kupca, kako dostavljate. Konkurenca nikoli ne bo uspela kopirati vas.

 

Ko menite, da konkurenca ne dela prav, to povejte. S tem boste dosegli krog ljudi, ki se strinja z vami in ti bodo stopili na vašo stran. Ne bojte se izraziti mnenja. Vedno boste obkroženi s polovico ljudi, ki se z vami ne bo strinjala in polovico ljudi, ki se bo z vami strinjala. Ljudje z mnenjem pa so vaši najboljši kupci. S tem, ko se postavite proti kakšni stvari to privablja sledilce.

Proizvajalec avtomobilov Audi jemlje tržni delež uveljavljenim prestižnim blagovnim znamkam. Na Lexusov sistem samodejnega parkiranja so se odzvali z oglasom v katerem sporočajo, da vozniki vozil Audi znajo sami parkirati.

Tudi Apple si je za svoj boj izbral Microsoft. Izdelali so serijo oglasov v katerih nastopata lastnika PCja in Maca.

Vsi ti primeri prikazujejo moč, ki jo ima jasno izraženo mnenje o konkurenci. Proti komu boste ustrelili vi? Sovražnika lahko najdete kar v celotni industriji. To vam daje možnost neskončno veliko zgodbic, ki jih lahko pripovedujete kupcem. Dobro je imeti jasno stališče.

Sebe lahko postavite proti celotni industriji. Imeti sovražnika vam da možnost neskončnih zgodbic, ki jih lahko pripovedujete kupcem. Imeti stališče je vedno dobro. Izraža strast. In strast ljudje prepoznajo.

 

V poslovnih šolah učijo, da se konkurenca prehiti z večjo in širšo ponudbo. Če zna konkurenca narediti štiri stvari, jih morate ponuditi vsaj pet. Še boljše deset. Če konkurenca zapravi 20.000 € za oglaševanje, jih morate vi vsaj 30.000 €. Če konkurenca zaposluje 10 ljudi, jih morate vi vsaj 20.

Takšno tekmovanje spominja na hladno vojno. Potegne vas v cikel kazanja mišic, ki vam lahko pobere ves čas in denar ter vas pripelje do norosti. Sili vas v defenzivno držo. Defenzivna podjetja pa ne morejo razmišljati naprej. Ne vodijo, le sledijo.

Vas zanima, kako se izogniti klasičnemu boju konkurence? Ponudite manj kot konkurenca in jo prehitite s tem. Rešite enostaven problem in prepustite zapletene in drage probleme konkurenci. Namesto vgradnje dodatne funkcije poskusite z odvzemanjem.

Odličen primer je kamera Flip - ultra enostaven kamkorder, ki je v kratkem času pridobil opazno velik delež na trgu. Flip nima velikega zaslona. Z njim ne morete slikati. Nima vgrajenih trakov ali diskov. Nima menijev. Ni ga mogoče nastavljati. Nima dodatne osvetlitve. Nima kukalnika. Nima možnosti nastavljanja posebnih efektov. Nima priključka za slušalke. Nima zaščite za lečo. Nima spominske kartice. Nima optičnega zuma.

Flip je pridobil navdušene podpornike, ker dela samo nekaj osnovnih stvari in te dela zelo dobro. Je enostaven in zabaven za uporabo. Mogoče ga je uporabiti na mestih, kjer ljudje sicer nikoli ne bi uporabili kamere.

Trgovska veriga Hofer oglašuje, da ne ponuja sistema za nagrajevanje kupcev. Pri njih ne izdajajo kartic na katerih bi ljudje zbirali točke. Namesto tega so se odločili ponuditi nizke cene izdelkom vsem kupcem v njihovih trgovinah. Poleg tega je vrsta na blagajni precej krajša, saj se tako izognejo zamudnemu rokovanju še z eno kartico kupca. Nihče nima časa čakati v vrsti pred blagajno.

Nimate razloga biti zaskrbljeni in naj vas ne bo sram, če vaš produkt ali izdelek ponuja manj funkcij, kot konkurenčni izdelki. Nasprotno. Izkoristite to in to glasno poudarjajte. Prodajajte značilnosti, ki jih vaš izdelek nima enako vneto in glasno, kot prodajate funkcije, ki jih izdelek ima.

 

Ne zapravljajte časa za konkurenco. Ni pametno. Hitro lahko postanete obsedeni s konkurenco. Kaj počno zdaj? Kaj bodo naredili? Kako naj reagiramo na njihov izdelek? Kaj razvijajo? Kako oglašujejo?

Lahko se ujamemo v cikel analiziranja vsakega njihovega koraka. To vodi k stresu, utrujenosti in občutku utesnjenosti. V takšnem psihičnem stanju pa ne morete narediti veliko dobrega.

Konkurenca se neprestano spreminja, zato je najbolj enostavno to sprejeti. Jutri vam bodo konkurenčna čisto druga podjetja. Tega ne nadzorovati. Zakaj bi se torej bilo vredno obremenjevati z nečem na kar ne morete vplivati.

Namesto na konkurenco se osredotočite nase. Kaj se dogaja tukaj in zdaj je neprimerno bolj pomembno, kot kaj se dogaja njim tam. Če skrbite za nekoga drugega, ne morete dobro skrbeti zase in se razvijati.

Prevelika osredotočenost na konkurenco lahko povzroči, da se vam zamegli vaša lastna vizija. Možnosti, da naredite kaj novega se zmanjšujejo s tem, ko možgane obremenjujete z mislimi na druge ljudi. Postanete reakcijski namesto, da bi bili vizionarski. Ne pustite, da bi konkurenca vplivala na vas na način, da boste na koncu ponujali podoben izdelek, kot ga ponuja konkurenca.

Če nameravate narediti naslednjega ubijalca “iPada”, potem ste že na začetku v slepi ulici. Konkurenci ste dovolili, da postavi parametre. Ne morete premagati Appla z malo boljšim izdelkom, ki izgleda in deluje kot Apple. Oni so postavili pravila igre. Tudi otroci vedo, da ne moreš zmagati v igri, kjer drug igralec postavlja pravila igre. Pravila morate postaviti vi. Postaviti jih morate na novo. Ni dovolj ponuditi le nekaj malo boljšega.

Četudi na koncu izgubite je boljše izgubiti bitko za svoja prepričanja, kot bitko v kateri ste želeli biti le malo boljši od konkurence.